SVERIGES ÖLBURKSSAMLARES FÖRENING

Hem

Om Föreningen

Ölburkshistoria

Att samla ölburkar

Bytesmöte

Övrigt

Att samla ölburkar

Det finns nog lika många sätt att samla ölburkar på som det finns samlare. Och det finns väl inga rätt eller fel så länge man själv trivs och har roligt utan att förstöra någon annans nöje. Men som inom de flesta samlarområden så finns det mer eller mindre populära sätt att samla på och en uppsjö av termer och annat att hålla reda på.

 

Olika samlarområden

På 70-talet samlade de flesta allt de kom över oavsett land, burkstorlek eller ålder. Men av olika anledningar (platsbrist är en vanlig orsak) så begränsar sig dagens samlare ofta till ett område även om det fortfarande finns de som samlar allt. Vanligast bland svenska samlare är att bara samla på de gamla svenska stålburkarna men det finns också de som samlar på de nyare aluminiumburkarna. En annan vanlig uppdelning är mellan de som samlar dekorer (olika framsidor) och varianter (skillnader som ej syns framifrån) och "dekorare" eller "variantare" finns inom i princip vilket burkområde man än valt att samla på.

 

Speciella länder

Att samla på ett eller flera länder är det vanligaste sättet att samla. När man valt det land/länder man tycker verkar kul så är det en god idé att försöka få tag på en katalog över landets/ländernas burkar. Inte alla länder finns katalogiserade och även om de är det så kan det ibland vara svårt att få tag på en katalog. Men med lite letande på nätet kan man ofta få tag på en katalog. Det finns kataloger över svenska, finska, tyska, italienska, amerikanska, japanska och holländska burkar för att bara nämna några plus en hel del äldre kataloger som visar utvalda burkar från olika länder som också kan vara användbara.

 

 

OCOC

OCOC som betyder One Can One Country (ett land en burk) innebär att man försöker få en burk från varje land. Och om inte det är svårt nog så kan man även försöka få varje lands första utgivna burk eller på något sätt få varje lands burk i samlingen att på något sätt vara unik.

 

 

Flat eller cone toppar

Att bara samla på flat och/eller cone toppar är ett annat ganska vanligt område, och man kan förstås välja att samla på ett eller flera länders flat/cone toppar likväl som man kan samla på en per land.

 

 

Särskild storlek

Det är också vanligt att begränsa sig till en viss storlek - det kan vara att man bara samlar 28 cl burkar eller 5 liters tunnor. Sedan kan man förstås begränsa sig inom det området också genom att bara samla vissa länder, en per land eller bara flat toppar.

 

 

Speciellt bryggeri

Många har ett eller ett par (ofta lokala) favoritbryggerier man väljer att samla på. Det kan vare ett nedlagt eller ett existerande och ofta samlar man också på andra grejer från bryggeriet i fråga som underlägg, askfat, etiketter, brickor, glas, etc.

 

 

Motiv och serier

Det finns de som väljer en typ av motiv, tex fåglar, bilar eller tjejer, att samla på. Burkserier (eller set) är ett annat samlarområde som är populärt och här försöker man få kompletta serier oavsett motiv på serien. Det har gets ut serier med nästan alla tänkbara motiv, några få exempel är landskap, städer, djur, målningar, fotbollslag, länder, bilar, idrotter, cyklister och byggnader. Det finns bryggerier som tex Tennent´s som under många år gav ut olika serier med liknande motiv.

 

 

Hur man får tag på burkar

Vad det gäller gamla ölburkar så finns olika sätt och alla bör användas för bästa resultat. Så det gäller att fråga i bekantskapskretsen, annonsera i tidningar eller på nätet, handla på auktionssidor, gå på loppis eller besöka retroaffärer, byta/handla med andra samt gå på bytesmöten. Nya burkar kan man förstås köpa, hitta i returcontainrar eller få av bekanta. Till sist handlar det dock om (som med det mesta) hur envis man är, hur mycket man är beredd att betala och en gnutta tur!

 

Svenska böcker och kataloger om ölburkar
Följande publikationer om svenska ölburkar finns utgivna även om någon kan vara lite knepig att hitta.


Boken om Burken
Utgiven av PLM 1980  p.g.a deras 25 år jubileum. ISBN 91-7260-453-0

 

SÖF:s Katalog över Sveriges Ölburkar (matrikeln)

Swedish Steel Cans
Utgiven av Stefan Rosenberg. Bok på engelska som listar de flesta svenska stålburkarna fram till 1988 samt en del kuriosa och testburkar. ISBN 91-630-2608-2


Svensk Burkguide
Utgiven av SÖF och listar alla kända svenska och importerade stålburkar samt kuriosaburkar fram till 2013 samt en hel del fakta om ölburkar. Boken kan köpas här. ISBN 978-91-87247-44-6

 

Ölburksinformation på nätet
Här är några ställen på nätet där man kan finna information om ölburkar.
SÖF:s Facebooksida
Burk-Bloggen
Brewerianagruppen på Facebook
BCCA (amerikansk samlarförening)
One Can/One Country (BCCA avdelning)
ABCCA (austaliensisk samlarförening)

 

 

 

SÖF - Sveriges Ölburkssamlares Förening

E-post: info@sverigesolburksamlare.se

Facebook: sverigesolburksamlare

VÅRA SPONSORER

<